Ανακύκλωση και αναβάθμιση αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων για τη χρησιμοποίηση στη διατροφική αλυσίδα. Μύθος ή πραγματικότητα;
Recycling and upgrading of wastes of food industry for use in the food chain. Myth or reality?
Date
2009-05-19Author
Ντελή, Σοφία
Παντελιού, Αγγελική
Κυριαζοπούλου, Βασιλική
Deli, Sofia
Panteliou, Angeliki
Kyriazopoulou, Vasiliki
Metadata
Show full item recordAbstract
Οι Ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων, παράγουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων ετησίως, όπου οι περισσότεροι από αυτούς καταλήγουν είτε ως υλικά οδόστρωσης, είτε ως χαμηλής ποιότητας λίπασμα ή ζωική τροφή χωρίς καμία θρεπτική αξία. Η Ευρωπαϊκή ένωση θέλει να μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα ανακύκλωσης και αναβάθμισης αυτών των οργανικών αποβλήτων. Πρόσφατοι νόμοι της ΕΕ σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δημόσια ανησυχία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, οδήγησαν στην έρευνα εναλλακτικών λύσεων για την μείωση της σπατάλης της τροφικής αλυσίδας συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βιοαερίων, εναλλακτικά οικοδομικά υλικά και αποτέφρωση. Σκοπός της πτυχιακής, είναι να εξετάσει τις βιώσιμες διαδικασίες ανακύκλωσης. Η πτυχιακή έχει ως κύριο στόχο την περιγραφή και εξέταση έξι έως δέκα διαδικασιών που βρίσκονται υπό μελέτη με σκοπό να εντοπιστεί αν υπάρχει αντίκτυπος στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον και την οικονομία. Τα οργανικά απόβλητα θα μπορούσαν να ανακυκλώνονται και να χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές πλύσης και ζύμωσης μεταξύ άλλων. Συμπεράσματα από τη μελέτη Αν και οι μελέτες των έργων τα οποία αναφέρουμε στην εργασία μας (GRUB’S UP και του Πανεπιστημίου QUEENSLAND) είναι ακόμη υπό εξέλιξη, οι μέχρι τώρα εφαρμογές της αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων κυρίως σε ξένες χώρες έχουν αποδείξει πως επιφέρουν θετικές επιδράσεις σε πολλούς τομείς. Σχετικά με την Ελλάδα είναι μικρά τα βήματα που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα, κυρίως η κομποστοποίηση και η αναερόβια ζύμωση. European food industries produce around 30 million tons of waste a year most of which ends up either as road building material, or as low quality fertilizer or as forage without any nutritional value. European Union (EU) wants to maximize the recycling and upgrading ability of that organic waste. Recent EU’s Acts combined with the increasing public worry for environmental affairs, have led to alternative solution research to decrease waste of food chain including biogas production, alternative road building material and incineration. The aim of this treatise is to examine the viable recycling procedures. As a main target the treatise describes and examines six to ten procedures which are under study in order to indicate if there is an impact in quality and safety for food, environment and economy. Organic waste could be recycled and used as additives in food, using new cleansing and fermentation techniques among others. Conclusions derived from the study. Although the studies we have mentioned in our study (GRUB’S UP and that of QUEENSLAND University) are still under development, applications carried out so far on making use of organic waste especially in foreign countries have proved that they bring about positive effects on many sections. As far as Greece is concerned, there have been short steps towards this goal, mainly on composting and anaerobic fermentation.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info