Στάσεις και αντιλήψεις των ελεύθερων επαγγελματιών του δήμου Λαυρεωτικής απέναντι στους πολιτικούς πρόσφυγες που διαμένουν εντός αλλά και εκτός του κέντρου προσωρινής διαμονής αιτούντων Άσυλο αλλοδαπών της περιοχής.
Attitudes and perceptions of the professions of the municipality Lavreotiki toward political refugees who reside within and outside the centre for asylum aeekers temporary residence of foreigners in the region.
View/ Open
Date
2008-2-28TAuthor
Χατζηδάκη, Γεωργία
Χριστοπούλου, Βασιλική
Chatzidaki, Georgia
Christopoulou, Vasiliki
Metadata
Show full item recordAbstract
Με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα των στάσεων και των αντιλήψεων των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής του Λαυρίου απέναντι στην ευαίσθητη ομάδα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που διαμένουν εντός και εκτός του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αλλοδαπών Λαυρίου. Πιο συγκεκριμένα στο θεωρητικό μέρος της εργασίας μας αρχικά δίνεται ο ορισμός του πρόσφυγα και αιτούντος άσυλο, η έννοια του οποίου διαχωρίζεται από εκείνη του αλλοεθνή και του μετανάστη καθώς επίσης γίνεται και εκτενής αναφορά στα διεθνή κείμενα που καθορίζουν τον όρο «πρόσφυγας». Εν συνεχεία μέσα από μια σύντομη ιστορική διαδρομή περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα από την παρουσία των προσφυγικών λαών και ποιες ομάδες τις συγκροτούν καθώς και τα αίτια της εισόδου των προσφύγων στην χώρα υποδοχής. Αίτια που αφορούν τόσο τις χώρες προέλευσης και τους πρόσφυγες όσο και την ίδια την Ελλάδα. Επιπλέον αναλύονται διεξοδικά οι επιπτώσεις που επιφέρουν οι πρόσφυγες με την είσοδό τους στην Ελλάδα και οι οποίες αφορούν όχι μονάχα τον γηγενή πληθυσμό αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες. Περιγράφεται η ζωή των προσφύγων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί για αυτά τα άτομα μια πολύπλοκη διαδικασία με διάφορα στάδια προσαρμογής και συγχρόνως με πολλά εμπόδια μέχρι την τελική ένταξη τους. Αναλύεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα μας καθώς και η ελληνική κοινωνική πολιτική που ακολουθείται απέναντι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες πολιτικό άσυλο. Αναφέρονται οι αυθόρμητες αντιδράσεις του ντόπιου πληθυσμού απέναντι στο ξένο, το διαφορετικό και το «ανοίκειο» και γενικότερα οι απόψεις και οι στάσεις απέναντι στους ξένους. Διασαφηνίζονται οι όροι της ξενοφοβίας , του ρατσισμού και των στάσεων (προκαταλήψεων και στερεοτύπων). Επιπλέον γίνεται εκτενής και σημαντική αναφορά στα δυο πιο σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, για το αν οι Έλληνες τελικά είναι ρατσιστές και πως είναι δυνατόν να διατηρείται ο ρατσισμός. Γίνεται αναφορά στην διεθνή επικοινωνία, τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ, τις επιδράσεις που ασκούν στις σύγχρονες κοινωνίες ως διαμορφωτές τις περισσότερες φορές συγκεκριμένων στάσεων, αξιών και αντιλήψεων και πώς οι επιδράσεις αυτές επεκτείνονται και στις ομάδες των προσφύγων. Από την άλλη στο ερευνητικό μέρος της εργασίας μας δίδονται τα στοιχεία της περιοχής, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη μας, δηλαδή ο Δήμος Λαυρεωτικής. Επίσης εκθειάζεται ο τρόπος λειτουργίας, οι στόχοι και τα προγράμματα που ακολουθούνται στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο και Αλλοδαπών Λαυρίου για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αναφέρεται ο σκοπός της έρευνάς μας και οι υποθέσεις εργασίας μας, ο τρόπος συλλογής των πληροφοριών, και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν. Ακολουθεί η ανάλυση των αποτελεσμάτων σε ποσοστά και πίνακες.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info