Στάσεις, αντιλήψεις και δράσεις δύο ηλικιακών ομάδων, 18 έως 25 ετών και 40 έως 55 ετών, όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στο νομό Αττικής.
Attitudes, perceptions and actions in two age groups, from 18 to 25 years and from 40 to 55 years for waste management in the Attica prefecture.
Date
2013-11-11Author
Σουλάνδρου, Μαρίνα
Σπυροπούλου, Αναστασία
Soulandrou, Marina
Spiropoulou, Anastasia
Metadata
Show full item recordAbstract
Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνειδητοποιήσει πώς όσο περνάει ο καιρός το περιβάλλον υποβαθμίζεται και διαρκώς αυξάνονται ή μεγεθύνονται τα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Η αντίληψη αυτή προήλθε μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής και σκέψης που βιώνουν οι άνθρωποι της Αττικής. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα και επίκαιρα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Τα απορρίμματα ρυπαίνουν το περιβάλλον, καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο και επιβαρύνουν με μολυσματικά υπολείμματα το έδαφος και τους υδροφορείς. Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία τρόπων διαχείρισης του προβλήματος των σκουπιδιών, που περνά μέσα από την υγειονομική ταφή, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, το μηχανικό διαχωρισμό, την καύση, την πυρόλυση. Οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολλές και συνεχώς εξελίσσονται. Σε κάθε κοινωνία χρησιμοποιούνται κατά κανόνα μερικές από αυτές, ανάλογα με τα ήθη, τις συνήθειες, το επίπεδο της διοικητικής οργάνωσης και τον βαθμό ανάπτυξης της διοίκησης. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί κάδοι ανακύκλωσης των απορριμμάτων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Αττικής, αλλά και πολλές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπέρ του περιβάλλοντος οι κάτοικοι συνεχίζουν να μην ευαισθητοποιούνται και να παραμερίζουν τη σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και εμμέσως και των επιπτώσεων στην υγεία τους. Με αφορμή αυτή την αντίληψη αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τις στάσεις και απόψεις που έχουν οι κάτοικοι του νομού Αττικής όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κύριος σκοπός της μελέτης μας είναι να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι απόψεις, οι στάσεις και οι δράσεις των ατόμων ηλικίας 18-25 ετών και των ατόμων ηλικίας 40-55 ετών στο Νομό Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιμέρους στόχοι που θέτουμε είναι να διαπιστώσουμε αφενός σε ποιο βαθμό είναι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, και αφετέρου ποιες είναι οι αντιλήψεις τους πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info