Επίδραση οργανικών υποστρωμάτων και βακίλων στην ανάπτυξη του Clavibacter Michiganensis spp. Michiganensis σε φυτά ντομάτας.
Effect of organic substrates and bacillus in growth of Clavibacter Michiganensis spp. Michiganensis in tomato plants.
Date
2016-02-10Author
Καρπαθιωτάκη, Μαρία-Ελένη
Karpathiotaki, Maria-Eleni
Metadata
Show full item recordAbstract
Το βακτηριακό έλκος, μια πολύ σοβαρή αδροβακτηρίωση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ασθένειες της τομάτας. Εκτός από την τομάτα προσβάλλει υπό φυσικές συνθήκες και άλλα είδη της οικογένειας Solanaceae. Η παρούσα μελέτη έγινε στα πλαίσια μιας σειράς πειραμάτων όπου μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα διάφορων κόμποστ στη παρεμπόδιση μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών καλλιεργειών των σολανωδών και κολοκυνθοειδών, που προκαλούν μερικά από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα στη καταπολέμηση, παθογόνα εδάφους. Η αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών βασίζεται στην χρησιμοποίηση προληπτικών μέτρων. Το βασικότερο είναι η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Στην παρούσα μελέτη σκοπός ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα αντιμετώπισης ή ελαχιστοποίησης της εμφάνισης του βακτηρίου με την χρήση διαφόρων εκχυλισμάτων τύπων κομπόστας και της εφαρμογής βιολογικών ανταγωνιστών του παθογόνου (βακίλων). Η μελέτη προσέφερε περιορισμένα αποτελέσματα, έδειξε όμως ξεκάθαρα ότι η εφαρμογή κόμποστ και βακίλων για τον περιορισμό των διασυστηματικών προσβολών του εδαφογενούς Clavibacter michiganensin subsp. michiganensis είναι μια δυνατή μέθοδος καταπολέμησης που θα μπορούσε να συνδυαστεί και με άλλα, κυρίως προστατευτικά μέτρα κατά του βακτηριακού έλκους της τομάτας. Μας έδειξε επίσης ότι οι συνθήκες καλλιέργειας είναι σημαντικές τόσο στην εξάπλωση του παθογόνου όσο και στην λειτουργία των μεθόδων αντιμετώπισης του.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info