Show simple item record

Starvation and reffeding: the changes in metabolism of carbohydrates, fats and proteins.

Dublin Core metadata

dc.creatorΑνδρέου, Αντιγόνηel
dc.creatorΣαρμά, Ελένηel
dc.creatorAndreou, Antigonien
dc.creatorSarma, Elenien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:22:45Z
dc.date.available2016-03-15T12:22:45Z
dc.date.issued2013-03-13T12:20:41Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11713/225
dc.description.abstractΟ ανθρώπινος οργανισμός για να μπορεί να επιβιώσει πρέπει να προσλαμβάνει τροφή. Τα κύρια συστατικά της τροφής είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Τα συστατικά αυτά, πέπτονται στο στομάχι και στο έντερο, όπου τα προϊόντα τους απορροφόνται στο λεπτό έντερο και μεταφέρονται στο ήπαρ. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων, η πηγή που παρέχει στον οργανισμό γλυκόζη είναι το γλυκογόνο. Ακολουθούν διάφοροι μεταβολικοί οδοί για την παραγωγή γλυκόζης και ενέργειας. Επιστρατεύονται επίσης και κατά την διάρκεια της νηστείας και της ασιτίας. Επιπροσθέτως, κατά την ασιτία μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο επανασίτισης στο οποίο εμφανίζονται διάφορες ανωμαλίες στον οργανισμό κατά την επαναφορά του υποσιτιζόμενου ατόμου στην ομαλή διατροφή. Επίσης, επιβαρύνονται διάφορα ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το ήπαρ διότι υπερλειτουργούν ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τον οργανισμό στη ζωή. Η πιο σοβαρή και περίπλοκη διατροφική διαταραχή που το άτομο υποσιτίζεται σε μεγάλο βαθμό και έχει άμεση σχέση με την ασιτία είναι η νευρική ανορεξία.el
dc.description.abstractFood intake is necessary for human organism in order to survive. The main food macronutrients are carbohydrates, fats and proteins. These macronutrients are digested in stomach and gut where glucose, amino-acids and fatty acids are released. The absorption of these nutrients is taking place in the gut. Glycogenolysis and glycogonogenesis are the two aspects of glycogen metabolism. Glycogenolysis is the main glucose source of organism between meals. Glycolysis is a chain of reactions in that leads to the formation of pyruvate from glucose, with the simultaneous production of ATP. The Citric cycle and oxeidative phosphorilation are the final path, in aerobic conditions, for energy production. In time periods of starvation, in which glucose intake is low and glycogen has been exhausted, glyconeogenesis, which takes place in the liver, is responsible for glucose production. Liver has important role in the metabolism of fat and amino acids. Moreover, liver produces ketone bodies which are a useful fuel for the organism in starvation. Refeeding syndrome (RFS) represents a group of clinical findings that occur in severely malnourished individuals undergoing nutritional support. Furthermore, several organs, such as liver and kidneys are burdened. Anorexia nervosa (AN) is a serious complex eating disorder that usually begins in adolescence and is characterized by determined dieting resulting in sustained low weight.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑσιτία και επανασίτιση: οι αλλαγές στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.el
dc.titleStarvation and reffeding: the changes in metabolism of carbohydrates, fats and proteins.en

healMeta

heal.creatorNameΑνδρέου, Αντιγόνηel
heal.creatorNameΣαρμά, Ελένηel
heal.creatorNameAndreou, Antigonien
heal.creatorNameSarma, Elenien
heal.publicationDate2013-03-13T12:20:41Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/11713/225
heal.abstractΟ ανθρώπινος οργανισμός για να μπορεί να επιβιώσει πρέπει να προσλαμβάνει τροφή. Τα κύρια συστατικά της τροφής είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Τα συστατικά αυτά, πέπτονται στο στομάχι και στο έντερο, όπου τα προϊόντα τους απορροφόνται στο λεπτό έντερο και μεταφέρονται στο ήπαρ. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων, η πηγή που παρέχει στον οργανισμό γλυκόζη είναι το γλυκογόνο. Ακολουθούν διάφοροι μεταβολικοί οδοί για την παραγωγή γλυκόζης και ενέργειας. Επιστρατεύονται επίσης και κατά την διάρκεια της νηστείας και της ασιτίας. Επιπροσθέτως, κατά την ασιτία μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο επανασίτισης στο οποίο εμφανίζονται διάφορες ανωμαλίες στον οργανισμό κατά την επαναφορά του υποσιτιζόμενου ατόμου στην ομαλή διατροφή. Επίσης, επιβαρύνονται διάφορα ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το ήπαρ διότι υπερλειτουργούν ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τον οργανισμό στη ζωή. Η πιο σοβαρή και περίπλοκη διατροφική διαταραχή που το άτομο υποσιτίζεται σε μεγάλο βαθμό και έχει άμεση σχέση με την ασιτία είναι η νευρική ανορεξία.el
heal.abstractFood intake is necessary for human organism in order to survive. The main food macronutrients are carbohydrates, fats and proteins. These macronutrients are digested in stomach and gut where glucose, amino-acids and fatty acids are released. The absorption of these nutrients is taking place in the gut. Glycogenolysis and glycogonogenesis are the two aspects of glycogen metabolism. Glycogenolysis is the main glucose source of organism between meals. Glycolysis is a chain of reactions in that leads to the formation of pyruvate from glucose, with the simultaneous production of ATP. The Citric cycle and oxeidative phosphorilation are the final path, in aerobic conditions, for energy production. In time periods of starvation, in which glucose intake is low and glycogen has been exhausted, glyconeogenesis, which takes place in the liver, is responsible for glucose production. Liver has important role in the metabolism of fat and amino acids. Moreover, liver produces ketone bodies which are a useful fuel for the organism in starvation. Refeeding syndrome (RFS) represents a group of clinical findings that occur in severely malnourished individuals undergoing nutritional support. Furthermore, several organs, such as liver and kidneys are burdened. Anorexia nervosa (AN) is a serious complex eating disorder that usually begins in adolescence and is characterized by determined dieting resulting in sustained low weight.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΑσιτία και επανασίτιση: οι αλλαγές στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.el
heal.titleStarvation and reffeding: the changes in metabolism of carbohydrates, fats and proteins.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordμεταβολισμός μακροθρεπτικών συστατικών, ασιτία, σύνδρομο επανασίτισης, νευρική ανορεξίαel
heal.keywordmacronutrients metabolism, strarvation, reffeding syndrome, anorexia nervosaen
heal.advisorNameΔεδεψίδης, Ευάγγελοςel
heal.advisorNameDedepsidis, Evaggelosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)