Μελέτη μιας βακτηρίωσης της καρπουζιάς.
Study of bacteriosis of watermelons.
Abstract
Η πτυχιακή μελέτη αποτελείται απο δυο μέρη, το θεωρητικό και το πειραματικό. Το θεωρητικό μερος περιλαμβάνει μια σύντομη αναφορά των σημαντικότερων βακτηριολογικών και μυκητολογικών ασθενειών των κολοκυνθοειδών, ενω γίνεται εκτενέστερη αναφορά στο παθογόνο βακτήριο Acidovorax avenae subsp. citrulli και στην ασθένεια της βακτηριακής κηλίδωσης των καρπών της καρπουζιάς (Bacterial Fruit Blotch) που προκαλεί. Ο κυριοτερος ξενιστής του ειναι το καρπούζι και αναφέρεται γιαυτό μια σύντομη περιγραφή. Το πειραματικό τμήμα της μελέτης περιλαμβάνει την εργαστηριακη διαδικασία προσδιορισμού του παθογόνου αίτιου μιας ασθένειας σε σπορόφυτα καρπουζιάς. The following study is composed of two parts, the theory part and the experimental one. The theory part contains a short report of the most important bacterial and mycological diseases on Cucurbitaceae. More comprehensive reporting is focused on a new disease called Bacterial Fruit Blotch (BFB) which is caused by the pathogen Acidovorax avenae subsp. citrulli. The most susceptible hosts are watermelons (Citrullus lanatus) and melons (Cucumis melo) which develop symptoms on fruit and leaves. During the experimental part, we are investigating the epidemiology and the contributing factors of the disease’s development. From the diseased cotyledons and first leaves of watermelon (Citrullus lanatus), bacterial strains were isolated and subjected to a series of morphological, physiological and biochemical tests in order to identify the pathogen. Inoculations of healthy watermelon fruits, bean pots, potato tubers, marrow fruits and cucumber fruits with the isolated bacterial strains were performed repeatedly, in order to determine its pathogenicity. In conclusion, the pathogen was designated as the bacterial Pseudomonas syringae pv. lachrymans.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info