Show simple item record

Research of nutritional habits and estimation of nutritional conditions of footballers.

Dublin Core metadata

dc.creatorΚυριάκου, Δάφνηel
dc.creatorKuriakou, Dafnien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:38Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:38Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11713/53
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η αξιολόγηση της σύστασης του σώματος και των διατροφικών συνηθειών αθλητών ποδοσφαίρου και η συσχέτηση αυτών με την θέση στην οποία αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές μέσα στην ομάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 25 ελλήνων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (ηλικίας 18 - 38 ετών), μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία υπάγεται στην Α' εθνική κατηγορία. Τα στοιχεία τα οποία συλλέχθησαν αφορούσαν την αγωνιστική περίοδο και συμπεριελάμβαναν ανθρωπομετρικές μετρήσεις, πληροφορίες για τις συνθήκες προπόνησης, τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την απόδοση των ποδοσφαιριστών, καθώς και καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης. Κατόπιν της στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι παίκτες παρουσιάζουν διαφορές στην σύσταση του σώματος, ανάλογα με την θέση στην οποία αγωνίζονται στην ομάδα. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι οι επιθετικοί παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό σωματικού λίπους (7,14%) και οι μέσοι το υψηλότερο ποσοστό (9,31%), ενώ οι τερματοφύλακες παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ύψους (1,88 m) και βάρους (86 kg), έναντι των υπολοίπων ποδοσφαιριστών. Όσον αφορά την διατροφική πρόσληψη, οι ποδοσφαιριστές παρουσιάζουν μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων (54% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης), με πιθανή συνέπεια την μείωση της αθλητικής απόδοσης, εφόσον στο ποδόσφαιρο το οποίο χαρακτηρίζεται ως υψηλής έντασης αθλητική δραστηριότητα, οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή καυσίμων. Επιπλέον όλοι οι αθλητές παρουσίαζουν ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη λιπών από την συνιστώμενη (32%), ενώ η διατροφή τους χαρακτηρίζεται επαρκώς ισοροπημένη σε ότι αφορά την πρόσληψη των πρωτεϊνών (14%). Η μελέτη παρουσίασε μια επιτακτική ανάγκη να συσταθούν οι σωστές διαιτητικές οδηγείες στους αθλητές ποδοσφαίρου, προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφή των αθλητών και κατ' επέκταση η υγεία και η αθλητική τους απόδοση.el
dc.description.abstractThe purpose of the present degree study is the evaluation of the composition of the human body, the nutritional habits of footballers and their connection to the position in which they play within the team. The research took place with the participation of twenty five (25) Greek professional footballers (aged 18-38 years old), members of a football team that belongs to the Greek Soccer Premier League. The data that was collected regarded the championship season and included anthropometric measurements, imformation for the training conditions, lifestyle, the nutritional habits and the performance of the footballers as well as a report of the dietary consumption. After the statistics analysis and process of the results, it came out that the players show differences in their body consistency depending on the position in which they play in the team. Specifically, it seems that the attackers show the lowest percentage of bodily fat (7,14%) and the midfielders the highest percentage (9,31%), while goal keepers show the highest height average (1,88 m) and weight (86 kg), compared to the rest of the players. As for the dietary consumption, footballers present a reduced consumption of carbohydrates (54% of the total energy consumption), with a possible consequence of a reduced athletic performance, since in football, which is characterized as high tension athletic activity, carbohydrates are the main source of energy. Furthermore, all the athletes show a slightly higher consumption of fat than the suggested (32%), while their diet is characterized sufficiently balanced as far as the protein consumption is concerned (14%). The survey showed an imperative need to establish the correct dietary instructions to footballers, in order to improve their diet as well as their health and athletic performance.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΈρευνα των διατροφικών συνηθειών και εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης αθλητών ποδοσφαίρου.el
dc.titleResearch of nutritional habits and estimation of nutritional conditions of footballers.en

healMeta

heal.creatorNameΚυριάκου, Δάφνηel
heal.creatorNameKuriakou, Dafnien
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/11713/53
heal.abstractΣκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η αξιολόγηση της σύστασης του σώματος και των διατροφικών συνηθειών αθλητών ποδοσφαίρου και η συσχέτηση αυτών με την θέση στην οποία αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές μέσα στην ομάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 25 ελλήνων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (ηλικίας 18 - 38 ετών), μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία υπάγεται στην Α' εθνική κατηγορία. Τα στοιχεία τα οποία συλλέχθησαν αφορούσαν την αγωνιστική περίοδο και συμπεριελάμβαναν ανθρωπομετρικές μετρήσεις, πληροφορίες για τις συνθήκες προπόνησης, τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την απόδοση των ποδοσφαιριστών, καθώς και καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης. Κατόπιν της στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι παίκτες παρουσιάζουν διαφορές στην σύσταση του σώματος, ανάλογα με την θέση στην οποία αγωνίζονται στην ομάδα. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι οι επιθετικοί παρουσιάζουν το μικρότερο ποσοστό σωματικού λίπους (7,14%) και οι μέσοι το υψηλότερο ποσοστό (9,31%), ενώ οι τερματοφύλακες παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ύψους (1,88 m) και βάρους (86 kg), έναντι των υπολοίπων ποδοσφαιριστών. Όσον αφορά την διατροφική πρόσληψη, οι ποδοσφαιριστές παρουσιάζουν μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων (54% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης), με πιθανή συνέπεια την μείωση της αθλητικής απόδοσης, εφόσον στο ποδόσφαιρο το οποίο χαρακτηρίζεται ως υψηλής έντασης αθλητική δραστηριότητα, οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή καυσίμων. Επιπλέον όλοι οι αθλητές παρουσίαζουν ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη λιπών από την συνιστώμενη (32%), ενώ η διατροφή τους χαρακτηρίζεται επαρκώς ισοροπημένη σε ότι αφορά την πρόσληψη των πρωτεϊνών (14%). Η μελέτη παρουσίασε μια επιτακτική ανάγκη να συσταθούν οι σωστές διαιτητικές οδηγείες στους αθλητές ποδοσφαίρου, προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφή των αθλητών και κατ' επέκταση η υγεία και η αθλητική τους απόδοση.el
heal.abstractThe purpose of the present degree study is the evaluation of the composition of the human body, the nutritional habits of footballers and their connection to the position in which they play within the team. The research took place with the participation of twenty five (25) Greek professional footballers (aged 18-38 years old), members of a football team that belongs to the Greek Soccer Premier League. The data that was collected regarded the championship season and included anthropometric measurements, imformation for the training conditions, lifestyle, the nutritional habits and the performance of the footballers as well as a report of the dietary consumption. After the statistics analysis and process of the results, it came out that the players show differences in their body consistency depending on the position in which they play in the team. Specifically, it seems that the attackers show the lowest percentage of bodily fat (7,14%) and the midfielders the highest percentage (9,31%), while goal keepers show the highest height average (1,88 m) and weight (86 kg), compared to the rest of the players. As for the dietary consumption, footballers present a reduced consumption of carbohydrates (54% of the total energy consumption), with a possible consequence of a reduced athletic performance, since in football, which is characterized as high tension athletic activity, carbohydrates are the main source of energy. Furthermore, all the athletes show a slightly higher consumption of fat than the suggested (32%), while their diet is characterized sufficiently balanced as far as the protein consumption is concerned (14%). The survey showed an imperative need to establish the correct dietary instructions to footballers, in order to improve their diet as well as their health and athletic performance.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΈρευνα των διατροφικών συνηθειών και εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης αθλητών ποδοσφαίρου.el
heal.titleResearch of nutritional habits and estimation of nutritional conditions of footballers.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφική συνήθεια, εκτίμηση διατροφικής κατάστασης, αθλητική διατροφή, ποδοσφαιριστήςel
heal.keywordfood habit, athletic nutrition, nutritional status evaluation, foodball playeren
heal.advisorNameΑλεξίου, Ελένηel
heal.advisorNameAlexiou, Elenien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)