Πειραματική και βιβλιογραφική μελέτη πάνω στις δυνατότητες εύρεσης της βοτανολογικής και γεωγραφικής προέλευσης του μελιού -Πειραματική εφαρμογή φλογοφωτομετρίας και φασματογραφίας υπεριώδους /ορατού.
Experimental and lbibliographic study on the possibilities of finding the botanical and geographical origin of honey- Experimental application spectrometry and flame photometry ultraviolet / visible.
Abstract
Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας μας παραθέτονται κάποια στοιχειά της μελισσοκομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και η διάρθρωσή της και μερικά στοιχεία της μελισσοκομικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης παραθέτουμε στοιχεία για το μέλι όπως παραγωγή, χημική σύνθεση, θρεπτική αξία, είδη μελιού, κρυστάλλωση του μελιού, ποιότητα, συσκευασία κ.ά. Τέλος αναφέρουμε την επίδραση των γενικών τροποποιημένων φυτών στην μέλισσα στα προϊόντα της και στο περιβάλλον. Στην συνεχεία περιγράφουμε τους κυριότερους και πιο ευρέως διαδεδομένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καθορίσουμε την γεωγραφική και βοτανική προέλευση του μελιού. Έπειτα αναφερόμαστε καταρχήν στα στοιχεία Κ, Νa, Ca και συγκεκριμένα αναφέρουμε την διατροφική αξία τους, τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανές ανεπάρκειες, υπερεπάρκειες, που απορροφώνται και πως, την συνιστώμενη ημερησία πρόσληψη των στοιχειών αυτών (R.D.A). Επίσης αναφερόμαστε σε άλλα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί στο μέλι και το αν είναι χρήσιμα ή επιβλαβή για την διατροφική υγεία του ανθρώπου. Το πειραματικό μέρος περιέχει τις μετρήσεις των στοιχείων Κ, Νa, Ca σε επιλεγμένα δείγματα μελιών χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φλογοφωτομετρίας. Δίνονται λεπτομέρειες για την παρασκευή των διαλυμάτων βαθμονόμησης του οργάνου καθώς επίσης και των διαλυμάτων μελιού. Τέλος παραθέτομε λεπτομέρειες για την εφαρμογή της δεύτερης πειραματικής μεθόδου, δηλαδή της φασματοσκοπίας Υπεριώδους / Ορατού. Επίσης μετράται και ο δείκτης διάθλασης. Τέλος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και συζήτηση των αποτελεσμάτων του πειραματικού μέρους καθώς και τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης αυτής. Έπειτα παραθέτουμε την βιβλιογραφία στην οποία βασιστήκαμε τόσο για την θεωρεία όσο και για το πειραματικό μέρος της εργασίας μας. Η Εργασία τελειώνει με την παράθεση των αναλυτικών πινάκων των μετρήσεων και των στατιστικών δεδομένων.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info