Show simple item record

Organic cultivation of potatoes in Crete.

Dublin Core metadata

dc.creatorΜπαμιεδάκη, Μαρίαel
dc.creatorMpamiedaki, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:31:43Z
dc.date.available2016-03-15T12:31:43Z
dc.date.issued2008-2-29T14:35:4Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11713/643
dc.description.abstractΗ βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα διαχείρησης της γεωργικής εκμετάλλευσης, στο οποίο εφαρμόζονται καλλιεργητικές πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, ελαττώνονται οι εξωτερικές εισροές που αφορούν τα αγροχημικά και τους μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και επιτυγχάνεται έτσι η παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας. Η βιολογική γεωργία έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου, βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους στο διηνεκές και προστασία του από τη διάβρωση, μείωση των εξωτερικών εισροών και παραγωγή καλής ποιότητας προϊόντων. Εκτός όμως από αυτά έχει αρκετά και σοβαρά μειονεκτήματα, όπως μικρή παραγωγικότητα, κυρίως στα μεταβατικά στάδια της καλλιέργειας, μη ελκυστική εμφάνιση των προϊόντων, έλλειψη τεχνογνωσίας, πειραματικών δεδομένων και τεχνικής υποστήριξης, αδυναμία αντιμετώπισης ορισμένων ασθενειών σε περίπτωση επιδημίας, μη οργάνωση της αγοράς κ.ά. που αποτελούν ισχυρά εμπόδια στη διάδοσή της στη χώρα μας και αλλού. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η κατανάλωση της πατάτας κατέχει την πρωτεύουσα θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας έγινε γνωστή μόλις το 19ο αιώνα, και στην Κρήτη από το 1920, ξεκινώντας από το Οροπέδιο Λασιθίου και τη Μεσσαρά, ενώ την τελευταία δεκαετία καλλιεργείται και βιολογικά. Η πατάτα ανήκει στην οικ. Solanaceae το γένος solanum tuberosum που ανήκουν τα κυριότερα κηπευτικά (όπως τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά κ.ά.). Είναι ένα φθηνό γεωργικό προϊόν, με μεγάλη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΒιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη.el
dc.titleOrganic cultivation of potatoes in Crete.en

healMeta

heal.creatorNameΜπαμιεδάκη, Μαρίαel
heal.creatorNameMpamiedaki, Mariaen
heal.publicationDate2008-2-29T14:35:4Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/11713/643
heal.abstractΗ βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα διαχείρησης της γεωργικής εκμετάλλευσης, στο οποίο εφαρμόζονται καλλιεργητικές πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, ελαττώνονται οι εξωτερικές εισροές που αφορούν τα αγροχημικά και τους μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και επιτυγχάνεται έτσι η παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας. Η βιολογική γεωργία έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου, βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους στο διηνεκές και προστασία του από τη διάβρωση, μείωση των εξωτερικών εισροών και παραγωγή καλής ποιότητας προϊόντων. Εκτός όμως από αυτά έχει αρκετά και σοβαρά μειονεκτήματα, όπως μικρή παραγωγικότητα, κυρίως στα μεταβατικά στάδια της καλλιέργειας, μη ελκυστική εμφάνιση των προϊόντων, έλλειψη τεχνογνωσίας, πειραματικών δεδομένων και τεχνικής υποστήριξης, αδυναμία αντιμετώπισης ορισμένων ασθενειών σε περίπτωση επιδημίας, μη οργάνωση της αγοράς κ.ά. που αποτελούν ισχυρά εμπόδια στη διάδοσή της στη χώρα μας και αλλού. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η κατανάλωση της πατάτας κατέχει την πρωτεύουσα θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας έγινε γνωστή μόλις το 19ο αιώνα, και στην Κρήτη από το 1920, ξεκινώντας από το Οροπέδιο Λασιθίου και τη Μεσσαρά, ενώ την τελευταία δεκαετία καλλιεργείται και βιολογικά. Η πατάτα ανήκει στην οικ. Solanaceae το γένος solanum tuberosum που ανήκουν τα κυριότερα κηπευτικά (όπως τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά κ.ά.). Είναι ένα φθηνό γεωργικό προϊόν, με μεγάλη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΒιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη.el
heal.titleOrganic cultivation of potatoes in Crete.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβιολογική καλλιέργεια, πατάτα, Κρήτηel
heal.keywordorganic farming, potato, Cretaen
heal.advisorNameΛιγοξυγκάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameLigoxigkakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)