Περίμετρος μέσης και πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε παιδιά στην Κρήτη
Waist circumference and intake of fruit and vegetable in Cretan children
Abstract
Εισαγωγή: Η παιδική παχυσαρκία θεωρείται παιδιατρική ασθένεια λόγω του επιπολασμού της, αλλά και των πολλών επιπτώσεών της στην υγεία. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά την παιδική ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.
Σκοπός: η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των αντιλήψεων και της συμπεριφοράς που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας ως προς τα φρούτα και τα λαχανικά και της περιμέτρου μέσης.
Μεθοδολογία: 455 παιδιά ηλικίας 8 με 12 ετών από Δημοτικά σχολεία της Κρήτης, μέρος του αρχικού δείγματος του προγράμματος Αρχιμήδης ΙΙΙ, κατά το σχολικό έτος 2014-2015. Ελήφθησαν ανθρωπομετρικά δεδομένα και ένα ερωτηματολόγιο αντιλήψεων και συχνότητας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Το δείγμα χωρίστηκε σε τρείς ομάδες, με βάση τις τιμές από την περίμετρο μέσης και λίπος σώματος.
Αποτελέσματα: H μέση συχνότητα πρόσληψης δε διέφερε μεταξύ των τριών ομάδων (παρόμοιες υψηλές σχετικά προσλήψεις) (p>0,05). Όσο αυξάνει η ηλικία αυξάνει η συχνότητα κατανάλωσης ωμής σαλάτας (r=0,129, p=0,006) και μειώνεται η δηλούμενη κατανάλωση πατάτας (r=-0,111, p=0,08). H συχνότητα κατανάλωσης ωμών λαχανικών φάνηκε να σχετίζεται με αύξηση του %ICF (r=0,102, p=0,31). Η γνώση των συστάσεων για ημερήσια κατανάλωση φτάνει το 20% όσο αφορά στα φρούτα και 30-35% στα λαχανικά. Η αύξηση του %ΣΛ συνδέθηκε αρνητικά με την καθημερινή κατανάλωση γονιών και συνομηλίκων φρούτων με ωραία γεύση, καθώς και με την προτεινόμενη σύσταση για ορθή κατανάλωση φρούτων για διατήρηση της καλής υγείας (p>0.05).
Συμπέρασμα: Αν και δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές (p>0,05), η συμπεριφορά ως προς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φάνηκε να συνδέεται με αλλαγές στην περίμετρο μέσης. Introduction: Childhood obesity is considered a pediatric disease because of its prevalence, and because of the many effects on the health. Fruit and vegetables consumption in childhood plays an important role in the occurrence of obesity.
Purpose: To investigate the relationship between attitudes and behavior that school-aged children have as to fruits and vegetables and waist circumference.
Methods: 455 children aged 8 - 12 years from Elementary Schools around Crete island, part of the initiative sample of Archimedes III program, during 2014 – 2015 academic year. Anthropometric data and a questionnaire regarding fruit and vegetables consumption and perceptions were obtained. The sample was then divided into three groups, based on the values of waist circumference and body fat.
Results: The mean intake did not differ between the three groups (similar high relative intakes) (p>0.05). As age increases the frequency of raw salad consumption is increasing (r=0.129, p=0.006) and the declared potato consumption is reducing (r=-0.111, p=0.08). Raw vegetables consumption is related to the increase of %ICF (r=0.102, p=0.31). Knowledge for daily consumption recommendations reaches up to 20% as regards the fruit and 30-35% in vegetables. %BF rise is negatively associated with parents and peers’ daily fruit consumption, having good flavor, as well as the proposed recommendation for proper fruit consumption for maintaining good health (p>0.05).
Conclusion: Although there were no statistically significant differences (p> 0.05), behavior regarding fruit and vegetable consumption was associated with changes in waist circumference.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info