Διατροφολογική αξιολόγηση παραδοσιακών γευμάτων στην ανατολική Κρήτη
Nutritional evaluation traditional meals in eastern Crete
Date
2016-05-20Author
Κόνη, Λιλιάνα
Koni, Liliana
Μερκούρη, Κρισέλντα
Merkouri, Kriselnta
Παγώνη, Ναταλία
Pagoni, Natalia
Metadata
Show full item recordAbstract
Σκοπός της τρέχουσας μελέτης είναι να συλλέξουμε διατροφικές πληροφορίες, σχετικά με τη διατροφή στην ανατολική Κρήτη και να τις αναλύσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε αναδείξουμε τη διατροφική αξία της Κρητικής κουζίνας. Επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στην πόλη της Σητείας και των γύρω χωριών της, τη δεκαετία του 1960. Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καθώς έχουμε επιστημονικά, ερευνητικά δεδομένα για τη διατροφή στην Κρήτη του 1960, καθώς επίσης και σύγχρονες μαρτυρίες ανθρώπων που εκείνη την εποχή ήταν έφηβοι και νέοι. Για να υλοποιήσουμε τον στόχο μας, επισκεφτήκαμε τους κατοίκους των περιοχών και με κατάλληλα διαμορφωμένα ερωτηματολόγια, αντλήσαμε πληροφορίες για τη διατροφή τους και καταγράψαμε αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές. Οι συνταγές αυτές αναλύθηκαν στο επιστημονικό, διατροφικό πρόγραμμα “DIET SPEAK” και αξιολογήθηκαν. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, παρουσιάζουμε πίνακες στους οποίους αποτυπώνεται η διατροφική αξία του κάθε γεύματος αναλύοντας το σε θρεπτικά συστατικά. Διαπιστώσαμε ότι, η διατροφή στην Κρήτη από τη δεκαετία του 1960 έως ότου δεχτεί επιρροές από το δυτικό κόσμο, υπήρξε
μια διατροφή βασισμένη σε αγνά τοπικά προϊόντα που προσέφερε η κρητική γη στους κατοίκους της. Μέσα από την έρευνα μας παρατηρήθηκε ότι, στην Κρητική κουζίνα υπερτερούσαν οι φυτικές τροφές με κυρίαρχα τα άγρια χόρτα αλλά και τα λαχανικά, τα βότανα, τα μυρωδικά τα όσπρια, και τα φρούτα. Βασική και ιδιαίτερη πηγή πρωτεϊνών αποτελούσαν οι χοχλιοί, το λευκό κρέας και λιγότερο το κόκκινο, ενώ δεν έλειπαν τα ψάρια και τα θαλασσινά ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα. Τέλος, βασικό χαρακτηριστικό της Κρητικής κουζίνας στο οποίο και έχουν βασιστεί αρκετές μελέτες, αποτελεί το πολύτιμο ελαιόλαδο. The purpose of this study is to collect information about nutrition in eastern Crete and analyze it, so that we can highlight the nutritional value of Cretan cuisine. We focused our interest in the town of Sitia and the surrounding villages in the 1960s. We chose this period as we have scientific, research data on the diet in Crete of 60 ', as well as contemporary accounts of people who at that time were adolescents and young. To achieve our goal, we visited the residents of areas with specially designed questionnaires, learned about their diets and recorded authentic traditional recipes. The recipes were analyzed in the scientific, nutritional program "DIET SPEAK" and were evaluated. Through this program, we present in table form the nutritional value of each meal. We found that the diet in Crete from the 1960 until it was influenced by the west, the diet was based on fresh local products. Through our research we observed that in Cretan cuisine was outweighed by plant foods mainly wild greens and vegetables, herbs, spices legumes, and fruits. The basic source of proteins consisted of snails, white meat and less red, fish and seafood, depending on proximity to the sea. Finally, a key feature of Cretan cuisine upon which several studies have been based was olive oil.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info