Διερεύνηση προοπτικών ανάπτυξης οινοτουρισμού στους νομούς Δράμας και Κέρκυρας.
Investigation of prospects for the development of wine tourism in the prefectures of Drama and Corfu.
Date
2018-05-25Author
Λαγάκη, Αικατερίνη
Ρεβύθη, Μαρία-Ελένη
Lagaki, Aikaterini
Revithi, Maria-Eleni
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα αναφερθούμε στη µορφή εναλλακτικού τουρισµού, τον οινοτουρισµό, που αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη αναγνωρισιµότητα στην Ελλάδα. Ο οινοτουρισμός ή οινικός τουρισμός, αφορά ταξίδι με βασικό κίνητρο την επίσκεψη σε αμπελώνες και οινοποιεία με σκοπό τη δοκιμή, κατανάλωση ή αγορά κρασιού από τον τόπο παραγωγής του και δευτερευόντως τη συμμετοχή στη συγκομιδή των σταφυλιών. Οι επισκέπτες μαθαίνουν συνήθως την ιστορία του οινοποιείου, βλέπουν πως φτιάχνεται το κρασί και στη συνέχεια δοκιμάζουν τα κρασιά. Η έμφαση που δίνεται σε αυτόν τον τύπο τουρισμού είναι ότι μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τόπων υποδοχής, στη διατήρηση της αυθεντικότητας, της κουλτούρας, αλλά και του πολιτισμού και ιστορίας του τόπου αυτού στη διαμόρφωση μίας εικόνας για τον τουριστικό προορισμό αλλά και στη δημιουργία θετικών εμπειριών στους τουρίστες. Σημαντικοί παράγοντες για την αποτελεσματική εφαρμογή σχεδίων στο πλαίσιο του οινικού τουρισμού είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, η ανταπόκριση των οινικών τουριστικών προορισμών στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των καταναλωτών, καθώς και οι κυβερνητικές πολιτικές. Στην εργασία που ακολουθεί, μελετάται το επίπεδο ανάπτυξης του οινοτουρισμού στους Νομούς Δράμας και Κέρκυρας, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του στο μέλλον. Για να αξιολογηθεί το επίπεδο ανάπτυξης του οινοτουρισμού στους παραπάνω Νομούς έγινε έρευνα με ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα της οποίας αναλύονται στην εργασία. In this diploma thesis we will refer to the form of alternative tourism, wine tourism, which is becoming more and more popular in Greece. Wine tourism refers to trips with main purpose to visit vineyards and wineries for wine tasting, drinking or buying wine from the heart of the production and secondarily participating in grape harvest. Visitors usually have the opportunity to listen about the winery / estate history, explore the wine vinification and taste the wine. The emphasis of wine tourism is that it can contribute to the local economy and social development, the preservation of the authenticity and the culture history of this place shaping a positive image for this tourist destination creating pleasant tourist experience. Significant factors for effective implementation in wine tourism are the cooperation of all the stakeholders, the response of the wine tourism destinations on consumer demand and desire, as well as government policies and procedures. In the following diploma thesis, we examine the progress level of wine tourism in the Regions (Prefectures) of Drama and Corfu, as well as the prospects for further development in the future. In order to assess the level of wine tourism development in the above regions, a questionnaire survey has been established, the results of which are analyzed in the thesis.
Collections
The following license files are associated with this item:
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info