Εικόνα σώματος, διατροφικές διαταραχές και προσωπικότητα χορευτών επαγγελματικού επιπέδου άνω των 18 ετών.
Body image, eating disorders and personality in professional dancers over 18 years old.
Date
2019-04-04Author
Ζαφειροπούλου, Λουκία
Μαρκοπούλου, Βέρρα
Παπαγεωργίου, Γεώργιος
Zafeiropoulou, Loukia
Markopoulou, Verra
Papageorgiou, Georgios
Metadata
Show full item recordAbstract
Η διερεύνηση της ανησυχίας για την εικόνα σώματος, της τάσης για εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, της προσωπικότητας αλλά και της ύπαρξης επίγνωσης κατά τη λήψη τροφής χορευτών επαγγελματικού επιπέδου άνω των 18 ετών.
Συμμετείχαν 80 επαγγελματίες χορευτές (8 άντρες και 72 γυναίκες). Το δείγμα αποτελούνταν από άτομα ηλικίας 18-32ετών. Όλα τα άτομα φοιτούν (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) ή είναι απόφοιτοι κάποιας ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού.
Εφαρμόστηκαν τα ακόλουθα ερωτηματολόγια: BSQ-34, EAT-26, EYSENCK (EPQ) και MEQ. Λήφθηκαν σωματικές μετρήσεις (βάρος, ύψος) με τη χρήση ζυγού και μη εκτατής ταινίας. Επίσης, υπολογίσθηκε και αξιολογήθηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Η στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγράμματος SPSS 24.0 και Microsoft Office Excel 2016.
Από το δείγμα, τα 46 άτομα δεν εμφάνισαν κάποια ανησυχία για το σώμα τους, τα 25 εμφάνισαν σχετική ανησυχία για το σώμα τους, τα 8 μέτρια ανησυχία και 1 άτομο υψηλή ανησυχία. 61 άτoμα εμφάνισαν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών ενώ 19 άτομα υψηλό. Όσον αφορά τα στοιχεία της προσωπικότητας των χορευτών, εμφάνισε ποσοστιαία τα παρακάτω αποτελέσματα: στην κλίμακα Ψυχωτισμός (EPQ_P), το 40% ανήκει στον ψυχωτισμό ενώ αντίθετα το 60% στο υπερεγώ. Στην κλίμακα Εξωστρέφεια (EPQ_E), το 72,5% ανήκει στην εξωστρέφεια ενώ αντίθετα το 27,5% στην εσωστρέφεια. Στην κλίμακα Νευρωτισμός (EPQ_N), το 38,8% ανήκει στον νευρωτισμό ενώ αντίθετα το 61,3% στην σταθερότητα. Τέλος, στην κλίμακα Ψεύδους (EPQ_L), το 51,2% ανήκει στο ψεύδος ενώ αντίθετα το 48,8% στην αλήθεια. O παράγοντας BSQ_34 συσχετίζεται ισχυρά θετικά με τον παράγοντα EAT_26 (r=0.603, p<0.01) και ισχυρά αρνητικά με τον παράγοντα επίδραση από εξωτερικούς παράγοντες (MEQ_5) (r=-0.28, p<0.01). O παράγοντας EAT_26 συσχετίζεται ισχυρά θετικά με τον παράγοντα άρσης αναστολών (MEQ_3) (r=0.290, p<0.01). Ο παράγοντας απόσπαση της προσοχής (MEQ_2) συσχετίζεται ισχυρά θετικά με το χαρακτηριστικό προσωπικότητας νευρωτισμός (EPQ_N) (r=0.403, p<0.01).
Η προσωπικότητα των χορευτών μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη τροφής καθώς και την ανησυχία για το σώμα τους. Οι χορευτές οι οποίοι εμφανίζουν υψηλότερο ΔΜΣ και έχουν υψηλότερη ανησυχία για το σώμα τους είναι πιο πιθανό να καταφύγουν στο συναισθηματικό φαγητό. Τέλος, οι χορευτές που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανησυχία για το σώμα τους, καταναλώνουν τροφή με λιγότερη επίγνωση και είναι πιο επιρρεπείς στο να ενδώσουν στην επιθυμία τους για κατανάλωση τροφής. Ως εκ τούτου χρειάζεται τόσο διατροφικά όσο και ψυχολογικά, υποστήριξη για την ενεργειακή κάλυψη, την καλύτερη απόδοση και την ψυχική ευημερία των χορευτών. The exploration of body image dissatisfaction, eating disorders risk, personality and mindfulness during eating of professional dancers over 18 years old.
80 professional dancers (8 men; 72 women). Participants’ age was between 18-32 years of age. All participants are studying or have graduated from a professional dance school (Thessaloniki-Athens).
Τhe following questionnaires were used : BSQ-34, EAT-26, EYSENCK (EPQ) and MEQ. Anthropometrical measurements were made (height, weight) with the use of scale and measure tape. Body Mass Index was also calculated. Statistical analysis was carried out with the use of SPSS software 24.0 and Microsoft Excel 2016.
Out of 80 participants 46 had no concern with body shape, 25 had mild concern with body shape, 8 moderate concern and 1 marked concern with body shape. 61 participants had low risk of eating disorders whereas 19 high risk of eating disorders. As for the personality traits of the dancers the following percentage results were found: At the Psychoticism/Socialization dimension (EPQ_P), 40% of the sample showed Psychoticism whereas 60% Socialization. At the Extroversion/Introversion dimension (EPQ_E), 72,5% are Extroverted whereas 27,5% Introverted. At the Neuroticism/Stability dimension (EPQ_N), 38,8% showed Neuroticism whereas 61,3% Stability. At the Lie/Truth dimension (EPQ_L), 51,2% is Lie whereas 48,8% Truth. BSQ_34 is significantly positively correlated with EAT_26 (r=0.603, p<0.01) and significantly negatively correlated with the factor external cues (MEQ_5) (r=-0.28, p<0.01). EAT_26 is significantly positively correlated with the factor Disinhibition (MEQ_3) (r=0.290, p<0.01). Factor Distraction (MEQ_2) is significantly positively correlated with the personality trait Neuroticism (EPQ_N) (r=0.403, p<0.01).
Personality traits of the dancers can affect their eating intake and their body concern. Dancers that have a higher BMI and marked concern about their body are more prone to Emotional Eating. Finally dancers that have a high risk of eating disorders have a marked concern about their body, consume food with less Awareness and are more prone to Disinhibition during their meals. Due to these results further dietary and psychological advice is needed for the cover of energy needs, better performance and psychological well-being of the dancers.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info