Ο ρόλος της διατροφής στα αυτοάνοσα νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα και η ψυχολογική διερεύνηση των ασθενών με κοιλιοκάκη στην Ελλάδα.
The role of nutritionin autoimmune diseases of the gastrointestinal tract and investigation of the psycological status of patients with celiac disease in Greece.
View/ Open
Date
2019-07-23Author
Χατζηβασίλη, Δήμητρα
Chatzivasili, Dimitra
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για το ρόλο της διατροφής στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων και ειδικότερα των αυτοάνοσων διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα. Συγκεκριμένα, εστιάσαμε σε θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων και σε διαιτητικές συστάσεις που προτείνονται σε κάθε αυτοάνοση πάθηση του γαστρενερικού σωλήνα, για την καλύτερη έκβαση του νοσήματος.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε διερεύνηση της ψυχολογική κατάστασης ομάδας ασθενών με κοιλιοκάκη. Στην έρευνα συμμετείχαν μέλη του συλλόγου «Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη», ηλικίας 13 ετών και άνω. Στα άτομα αυτά δόθηκε το ερωτηματολόγιο αυτό-αξιολόγησης 90 συμπτωμάτων «SCL- 90-R», το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη διάγνωση ψυχολογικών προβλημάτων και ψυχοπαθολογίας.
Επί προσθέτως, εξετάστηκε η ο βαθμός προσκόλλησης των ασθενών αυτών στη παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, αφού η ίδια είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τον ρόλο της στην πρόληψη της πρόωρης εμφάνισης χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών, της γήρανσης και του καρκίνου. Για την έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή «Mediterranean Dietary Serving Score (MDSS)», το οποίο βασίζεται στην προσφάτως ενημερωμένη Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. In the present thesis we conducted a literature review on the role of nutrition in treating autoimmune diseases and especially autoimmune disorders of the gastrointestinal tract. Specifically, we focused on nutrients which reduce the symptoms of the autoimmune diseases and the dietary guidelines which have been proposed for each disorder of the gastrointestinal tract, for a better disease outcome.
Also, we carried out an assessment of the psychological status of a group of patients with celiac disease. The study enrolled members of the association: «Hellenic Coeliac Society», aged 13 years and over. The participants were given the 90 symptoms self-report questionnaire «SCL- 90-R», developed for the assessment of psychological problems and psychopathology.
Additionally, we studied the degree of adherence to the traditional Mediterranean Diet, which is known for its antioxidant properties and its role in prevention of non-communicable diseases, aging and cancer. For the quantification of adherence we used the questionnaire «Mediterranean Dietary Serving Score (MDSS)», which is based on the latest update of the Mediterranean Diet Pyramid.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info