heal.creatorName | Μιχελής, Ιωάννης | el |
heal.creatorName | Νικολουδάκης, Εμμανουήλ | el |
heal.creatorName | Michelis, Ioannis | en |
heal.creatorName | Nikoloudakis, Emmanouil | en |
heal.publicationDate | 2019-11-13 | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/11713/9243 | |
heal.abstract | Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, είναι να γνωστοποιήσει τη σπουδαιότητα του σητειακού ελαιολάδου και να το αναδείξει ,αν όχι ως το βέλτιστο, ως ένα τουλάχιστον από τα κορυφαία στη νήσο της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, αρχικά θα αναλυθούν τα στοιχεία που απαρτίζουν τη μεσογειακή διατροφή και θα παρουσιαστούν ποικίλες έρευνες -σε αριθμό και σε είδος- που θα ενισχύσουν τη σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής για την ανθρώπινη υγεία. Στην συνέχεια θα γίνει μια απόπειρα ανάδειξης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ως το βασικό λιπίδιο αυτού του προτύπου.
Ακολούθως θα αναλυθεί το ελαιόλαδο, -ξεκινώντας από το παρελθόν με τις αμέτρητες χρήσεις του στον αρχαίο κόσμο και συνεχίζοντας στο τώρα-, και θα Παρουσιαστεί το ελαιόδεντρο, πολλά από τα χαρακτηριστικά του, η σύγχρονη καλλιέργεια και οι ποικιλίες που ευδοκιμούν στην Ελλάδα. θα γίνει συγκεκριμένη και αναλυτική αναφορά στην ποικιλία κορωνέικη. Δεν θα παραληφθεί η θρεπτική αξία του ελαιολάδου και η κατηγοριοποίηση του με τα τελευταία δεδομένα. Κλείνοντας το κομμάτι του ελαιολάδου η επεξεργασία, η σύνθλιψη, η μάλαξη και η κατάληξη στο τελικό προϊόν είναι κάτι που δεν γίνεται να μην αναφερθεί.
Παράλληλα θα γίνει εκτενής αναφορά στις αντιοξειδωτικές δράσεις των πολυφαινολών που περιέχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Θα αναλυθούν οι πολυφαινόλες, οι τοκοφερόλες και θα γίνει ειδική μνεία σε δύο συγκεκριμένες από αυτές. Η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη έχουν πολλές βιοδραστικές ιδιότητες, κάτι που τους δίνει την ικανότητα να καταλύουν αρκετές βιολογικές διεργασίες, ως προς την καταστροφή καρκινογόνων κυττάρων, την κάθαρση από τοξίνες σε ποικίλες ασθένειες.
Τέλος θα γίνει παρουσίαση των χημικών αναλύσεων του προγράμματος ARISTOLEO για δείγματα των τελευταίων ετών από την περιφέρεια της Κρήτης. Ανάλυση των αποτελεσμάτων και παρουσιάζεται η συσχέτιση του κρητικού και του σητειακού ελαιολάδου με τους ισχυρισμούς για την προάσπιση της υγείας του ανθρώπου που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. | el |
heal.abstract | The purpose of this diploma thesis is to raise awareness of the importance of point olive tree and to declare it, if not the best, as one of the top in the territory of Crete. Initially we will analyze the elements that make up the Mediterranean diet. Numerous studies in numbers that enhance the importance of the Mediterranean diet to human health, the standards to be followed and the essential importance of extra virgin olive oil as its essential lipid.
It would be presented the olive oil, starting from the past with its countless uses in the ancient world and continuing in the present. The olive tree is presented and many of its characteristics, the modern cultivation and the varieties that thrive in Greece, become a specific and detailed reference to the Koroneiki variety. It would be a shame if the nutritional value of olive oil and the classification that take place in the latest decades where not presented. By closing the piece of olive oil, processing, crushing, kneading and ending in the final product is something that can not be omitted.
At the same time, extensive reference to the antioxidant effects of polyphenols containing extra virgin olive oil is presented. Polyphenols, tocopherols are analyzed and special mention is made for two specific polyphenols. Oleocanthal and oleacein have many bioactive properties, which gives them the ability to catalyze several biological processes, speeds up carcinogenic cell destruction, clearance from toxins in a variety of diseases.
Closing, the chemical analyzes of the ARISTOLEO program for samples of the last years from the region of Crete take place. Analysis of the results and correlation of the relation between Cretan and sitias olive oil by linking the human health claims that have been discovered the last years. | en |
heal.language | Ελληνικά | el |
heal.language | Greek | en |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dietetics | en |
heal.title | Το ελαιόλαδο της επαρχίας Σητείας, οι πολυφαινόλες του και οι ευεργετικές-φαρμακευτικές ιδιότητές του. Νεότερες ενδείξεις. | el |
heal.title | The olive oil from Sitia territory, the phenolic profile and their health claims. New findings. | en |
heal.type | Πτυχιακή Εργασία | el |
heal.type | Bachelor thesis | en |
heal.keyword | ελαιόλαδο, Σητεία, πολυφαινόλες, ελαιασίνη, ελαιοκανθάλη, ισχυρισμοί υγείας. | el |
heal.keyword | olive oil, Sitia, polyphainols, oleacein, oleocanthal, health claims. | en |
heal.access | free | el |
heal.advisorName | Τσαγκαράκης, Κωνσταντίνος | el |
heal.advisorName | Tsagkarakis, Konstantinos | en |
heal.academicPublisherID | Τ.Ε.Ι. Κρήτης | el |
heal.academicPublisherID | T.E.I. of Crete | en |
heal.fullTextAvailability | true | el |
tcd.distinguished | false | el |
tcd.survey | false | el |