Show simple item record

Attitudes and perceptions of students in TEI of Heraklion in obese individuals.

Dublin Core metadata

dc.creatorΓεωργίου, Χαρίκλειαel
dc.creatorΓεωργιάδη, Φωτεινήel
dc.creatorΙωάννου, Στέλλαel
dc.creatorGeorgiou, Charikleiaen
dc.creatorGeorgiadi, Foteinien
dc.creatorIoannou, Stellaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:41:01Z
dc.date.available2016-03-15T12:41:01Z
dc.date.issued2010-07-21T11:02:52Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11713/998
dc.description.abstractΒασικός σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των φοιτητών για τα παχύσαρκα άτομα. Συγκεκριμένα μας ενδιέφερε να δούμε αν από τις στάσεις των φοιτητών προκύπτουν στερεότυπες αντιλήψεις για τα παχύσαρκα άτομα. Το πρώτο τμήμα της πτυχιακή εργασίας βασίζεται σε βιβλιογραφική ανασκόπηση , ενώ το ερευνητικό μέρος που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε δια μέσου δειγματοληπτική έρευνας, με ένα σύνολο 200 ερωτηματολογίων , που μοιράστηκε σε δείγμα φοιτητών του ΤΕΙ Ηρακλείου και καλύπτει φοιτητές κάθε τμήματος και έτους. Για την καλύτερη και πιο οργανωμένη δομή του περιεχομένου της εργασίας το κείμενο χωρίστηκε σε 7 κεφάλαια . Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη ιστορική αναδρομή της παχυσαρκίας και τον ορισμό της. Επίσης αναφέρονται τα αίτια που συμβάλουν στην γένεση της παχυσαρκία τα οποία χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Στους εσωγενής και τους εξωγενής παράγοντες. Παράλληλα γίνεται αναφορά στο Δείκτη Μάζας Σώματος και στις διάφορες μονάδες μέτρησης της παχυσαρκίας, τα οποία καταγράφονται αναλυτικότερα. Το δεύτερο κεφάλαια αναφέρεται στη κοινωνιολογία της διατροφής καθώς και στους λόγους που οδηγούν τα άτομα σε συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές. Επίσης, εστιάζει στη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Εδώ διαπιστώνουμε πόσο οι άνθρωποι απομακρύνονται ή όχι από τη σωστή διατροφή. Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνεται η σημασία της διατροφής και η Μεσογειακή διατροφή , τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες της. Τέλος αναφέρεται η Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, όπου περιγράφεται το μοντέλο της πυραμίδας, δηλ μιας σχηματικής παράστασης που παρουσιάζει διαδοχικά τις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά από τον άνθρωπο. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ψυχολογία της παχυσαρκία και τα αίτια που οδηγούν τα άτομα στις διάφορες συμπεριφορές που συνδέονται με την ψυχολογία του κάθε ατόμου. Μέσα από το κεφάλαιο αυτό περιγράφεται πως οι ψυχολογικοί παράγοντες και όλα όσα κρύβονται πίσω από αυτούς συντελούν στην εμφάνιση της διατροφικής διαταραχής που οδηγεί στη παχυσαρκία. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μια εκτενή αναφορά στις στάσεις και αντιλήψεις που κυριαρχούν απέναντι στα παχύσαρκα άτομα και πως αυτές μπορούν να διαμορφωθούν μέσα από τους διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως η οικογένεια, το σχολείο, τους συνομήλικους και τα Μ.Μ.Ε . Στο επόμενο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός της κοινωνικής εργασίας και πως μπορεί η επιστήμη αυτή αφενός να αποτρέψει την εμφάνιση μιας κοινωνικής δυσλειτουργίας και αφετέρου της αντιμετώπισης της . Ο κοινωνικός λειτουργός στην πρόληψη της παχυσαρκίας έχει τη δυνατότητα να οργανώσει και να συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα και εκστρατείες έτσι ώστε να ενημερώνει για τις διατροφικές συνήθειες και τις επιπτώσεις τους. Επιπλέον αναφέρεται ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού με τα παχύσαρκα άτομα, όπου παρέχετε ψυχολογική στήριξη τόσο στο ίδιο του ατόμου , όσο και στην οικογένειας του. Ωστόσο μπορεί να προσφέρει στήριξη και βοήθεια μέσα από ομάδες αυτοβοήθειας και να αναπτύξει σε συνεργασία με άλλο διεπιστημονικό προσωπικό. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη θεωρητική και εμπειρική προσέγγιση του θέματος της πτυχιακής εργασίας παρατίθενται στο έβδομο κεφάλαιο.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Department of Social Worken
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΟι στάσεις και οι αντιλήψεις των φοιτητών του ΤΕΙ Ηρακλείου ως προς τα παχύσαρκα άτομα.el
dc.titleAttitudes and perceptions of students in TEI of Heraklion in obese individuals.en

healMeta

heal.creatorNameΓεωργίου, Χαρίκλειαel
heal.creatorNameΓεωργιάδη, Φωτεινήel
heal.creatorNameΙωάννου, Στέλλαel
heal.creatorNameGeorgiou, Charikleiaen
heal.creatorNameGeorgiadi, Foteinien
heal.creatorNameIoannou, Stellaen
heal.publicationDate2010-07-21T11:02:52Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/11713/998
heal.abstractΒασικός σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των φοιτητών για τα παχύσαρκα άτομα. Συγκεκριμένα μας ενδιέφερε να δούμε αν από τις στάσεις των φοιτητών προκύπτουν στερεότυπες αντιλήψεις για τα παχύσαρκα άτομα. Το πρώτο τμήμα της πτυχιακή εργασίας βασίζεται σε βιβλιογραφική ανασκόπηση , ενώ το ερευνητικό μέρος που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε δια μέσου δειγματοληπτική έρευνας, με ένα σύνολο 200 ερωτηματολογίων , που μοιράστηκε σε δείγμα φοιτητών του ΤΕΙ Ηρακλείου και καλύπτει φοιτητές κάθε τμήματος και έτους. Για την καλύτερη και πιο οργανωμένη δομή του περιεχομένου της εργασίας το κείμενο χωρίστηκε σε 7 κεφάλαια . Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη ιστορική αναδρομή της παχυσαρκίας και τον ορισμό της. Επίσης αναφέρονται τα αίτια που συμβάλουν στην γένεση της παχυσαρκία τα οποία χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Στους εσωγενής και τους εξωγενής παράγοντες. Παράλληλα γίνεται αναφορά στο Δείκτη Μάζας Σώματος και στις διάφορες μονάδες μέτρησης της παχυσαρκίας, τα οποία καταγράφονται αναλυτικότερα. Το δεύτερο κεφάλαια αναφέρεται στη κοινωνιολογία της διατροφής καθώς και στους λόγους που οδηγούν τα άτομα σε συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές. Επίσης, εστιάζει στη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Εδώ διαπιστώνουμε πόσο οι άνθρωποι απομακρύνονται ή όχι από τη σωστή διατροφή. Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνεται η σημασία της διατροφής και η Μεσογειακή διατροφή , τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες της. Τέλος αναφέρεται η Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, όπου περιγράφεται το μοντέλο της πυραμίδας, δηλ μιας σχηματικής παράστασης που παρουσιάζει διαδοχικά τις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά από τον άνθρωπο. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ψυχολογία της παχυσαρκία και τα αίτια που οδηγούν τα άτομα στις διάφορες συμπεριφορές που συνδέονται με την ψυχολογία του κάθε ατόμου. Μέσα από το κεφάλαιο αυτό περιγράφεται πως οι ψυχολογικοί παράγοντες και όλα όσα κρύβονται πίσω από αυτούς συντελούν στην εμφάνιση της διατροφικής διαταραχής που οδηγεί στη παχυσαρκία. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μια εκτενή αναφορά στις στάσεις και αντιλήψεις που κυριαρχούν απέναντι στα παχύσαρκα άτομα και πως αυτές μπορούν να διαμορφωθούν μέσα από τους διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως η οικογένεια, το σχολείο, τους συνομήλικους και τα Μ.Μ.Ε . Στο επόμενο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός της κοινωνικής εργασίας και πως μπορεί η επιστήμη αυτή αφενός να αποτρέψει την εμφάνιση μιας κοινωνικής δυσλειτουργίας και αφετέρου της αντιμετώπισης της . Ο κοινωνικός λειτουργός στην πρόληψη της παχυσαρκίας έχει τη δυνατότητα να οργανώσει και να συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα και εκστρατείες έτσι ώστε να ενημερώνει για τις διατροφικές συνήθειες και τις επιπτώσεις τους. Επιπλέον αναφέρεται ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού με τα παχύσαρκα άτομα, όπου παρέχετε ψυχολογική στήριξη τόσο στο ίδιο του ατόμου , όσο και στην οικογένειας του. Ωστόσο μπορεί να προσφέρει στήριξη και βοήθεια μέσα από ομάδες αυτοβοήθειας και να αναπτύξει σε συνεργασία με άλλο διεπιστημονικό προσωπικό. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη θεωρητική και εμπειρική προσέγγιση του θέματος της πτυχιακής εργασίας παρατίθενται στο έβδομο κεφάλαιο.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Department of Social Worken
heal.titleΟι στάσεις και οι αντιλήψεις των φοιτητών του ΤΕΙ Ηρακλείου ως προς τα παχύσαρκα άτομα.el
heal.titleAttitudes and perceptions of students in TEI of Heraklion in obese individuals.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπαχύσαρκα άτομα, διατροφή, ψυχολογία, φοιτητής, Τ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.keywordobese people, nutrition, psychology, university student, TEI of Creteen
heal.advisorNameΓαλενιανού, Ελένηel
heal.advisorNameGalenianou, Elenien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)